Dear NU Community,
As we work to maintain a healthy and safe campus, it's crucial to stay vigilant about food safety and prevent the spread of gastrointestinal infections due to inappropriate hygiene, food storage and preparation.
To minimize the risk of gastrointestinal infection and digestive disorders, please be reminded and follow the guidelines:
1. Handwashing: Wash your hands thoroughly with soap and water before handling food, eating, or after using the restroom. Hand sanitizer with at least 60% alcohol can be used as a supplementary measure, but it should not replace hand washing.
2. Safe food preparation: Always ensure that food is prepared in a clean environment. Wash fruits and vegetables under running water before eating, cutting, or cooking. Use separate cutting boards for raw meats and vegetables to avoid cross-contamination. Prepare all meats until properly cooked.
3. Proper Food Storage: Keep perishable foods in the refrigerator. Use airtight containers or food wraps. Store raw meats separately from ready-to-eat foods to avoid cross-contamination. Avoid consuming food that has been left out or improperly stored.
4. Be cautious with the grocery stores and dining places: If you are ordering or traveling, ensure that it comes from a reputable source that follows proper food safety standards. Always check the expiry dates on food packages. Don't buy food in damaged packaging, as it might be contaminated. If you are eating out please select dining facilities with a trustable quality.
5. Develop healthy eating habits: Choose healthy and nutritious foods and minimize consumption of salt, sugar, fatty and spicy food. Exclude alcohol, fizzy drinks, and energy drinks from your diet. Please allocate enough time for food breaks in your daily schedule, eat your food slowly and chew it thoroughly.
6. Reporting concerns on food safety: If you buy ready-made meals in canteens or cafeterias on campus and think you have food poisoning after eating them, please note that NU and USM prioritize the quality of food on campus. And if you have any doubts about the quality and safety of food products, you may use the specified QR codes to share concern for feedback or contact USM and HSE at usmcomments@nu.edu.kz with hse@nu.edu.kz without delay, please specify the location, time, and the products involved (attaching a photo if possible).
7. Seeking medical assistance: if you or someone you know is experiencing food poisoning symptoms such as nausea, vomiting, diarrhea, or abdominal pain, it is important to seek medical attention promptly with the following contacts:
City Ambulance: 103.
Health insurance and medical assistance company: you may check the needed actions with your health insurance or medical assistance representatives (the contacts were provided individually in the separate emails).
Doctor on Duty (Office 190201, Block D3(19)): +7 702 853 61 30 (8 PM - 8 AM daily, 24/7 on weekends and holidays).
We hope that this message and guidelines will be helpful in preventing any possible health risks.
Best regards,
Health and Well-being Department
***
Құрметті NU Қауымдастығы,
Бізге кампуста салауатты және қауіпсіз орта қалыптастыру маңызды, сол үшін де азық-түлік қауіпсіздігіне қырағылық таныту және гигиена, тамақ сақтау және оны дайындау ережелерін сақтамау салдарынан болатын жіті ішек инфекцияларының (ЖІИ) таралуын болдырмауына үлкен назар аударамыз.
ЖІИ және ас қорыту жүйесінің бұзылу қаупін азайту үшін еске салып, келесі нұсқауларды орындаңыз:
1. Қолды жуу: тамақты ұстамас бұрын, тамақтанар алдында немесе дәретхананы пайдаланғаннан кейін қолыңызды сабынмен және сумен мұқият жуыңыз. Қосымша шара ретінде кемінде 60% спирті бар қолды тазартқышты қолдануға болады, бірақ ол қолды жууды алмастырмауы керек.
2. Қауіпсіз тағам дайындау: әрқашан тағамның таза ортада дайындалғанына көз жеткізіңіз. Жемістер мен көкөністерді жеу, кесу немесе пісіру алдында оны сумен жуыңыз. Айқас ластануды болдырмау үшін шикі ет пен көкөністерге арналған бөлек кесу тақталарын пайдаланыңыз. Барлық етті тиісті ішкі температураға дейін пісіріңіз.
3. Тағамды дұрыс сақтау: тез бұзылатын тағамдарды тоңазытқышта сақтаңыз. Ауа өткізбейтін контейнерлерді немесе пленканы қолданыңыз.
Айқас ластануды болдырмау үшін шикі етті дайын тағамнан бөлек сақтаңыз. Сыртта қалған немесе дұрыс сақталмаған тағамды тұтынудан аулақ болыңыз.
4. Азық-түлік дүкендері мен асханаларға абай болыңыз: егер сіз сырттан тамақ ішсеңіз немесе тапсырыс берсеңіз, онда азық-түліктің қауіпсіз, тиісті стандарттарға сәйкес келетін сенімді жерден алынғанына көз жеткізіңіз. Әрқашан азық-түлік қаптамасындағы жарамдылық мерзімін тексеріңіз. Зақымдалған қаптамадағы тағамды сатып алмаңыз, себебі ол ластанған болуы мүмкін. Егер сіз сыртта тамақтанатын болсаңыз, сенімді сапасы бар асханаларды таңдаңыз.
5. Дұрыс тамақтану әдеттерін қалыптастырыңыз: пайдалы және құнарлы тағамдарды таңдап, тұзды, қантты, майлы және ащы тағамдарды тұтынуды азайтыңыз. Алкогольді, газдалған сусындарды және энергетикалық сусындарды диетадан шығарыңыз. Күнделікті кестеде тамақтану үзілістеріне жеткілікті уақыт бөліп, тамағыңызды баяу жеп, жақсылап шайнаңыз.
6. Азық-түлік қауіпсіздігі мәселелері туралы хабарлау: егер сіз кампустағы асханалардан немесе дәмханалардан дайын тағамдарды сатып алып, оларды жегеннен кейін тамақтан уланамын деп ойласаңыз, NU және USM кампустағы тағамның сапасына басымдық беретінін ескеріңіз. Азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне күмәндансаңыз, QR кодтарды пайдаланып, кері байланыс қалдыра аласыз немесе USM және HSE-ге usmcomments@nu.edu.kz және hse@nu.edu.kz пошталары арқылы дереу хабарласа аласыз. Әсіресе, егер сіз өзіңізді тамақтың себебінен нашар сезінсеңіз, бұл туралы хабарлау өте маңызды, ол үшін өнімді алған жерді, уақытты және нақты өнімнің атын көрсету абзал (мүмкін болса, фотосуретті қоса жіберу).
7. Медициналық көмекке жүгіну: егер сізде немесе сіз білетін біреуде жүрек айнуы, құсу, диарея немесе іштің ауыруы сияқты тамақтан улану ауру белгілері байқалса, келесі байланыстар арқылы дереу медициналық көмекке жүгіну маңызды:
Қалалық жедел жәрдем: 103.
Медициналық сақтандыру және медициналық көмек көрсету компаниясы: қажетті әрекеттерді медициналық сақтандыру немесе медициналық көмек ассистанс өкілдерінен тексеруге болады (байланыстар жеке электрондық пошталарға жеке жіберілген).
Кезекші дәрігер (D3 Блок (19), 190201 кабинет,): +7 702 853 61 30 (күн сайын кешкі 8-ден таңғы 8-ге дейін, демалыс және мереке күндері 24/7).
Жоғарыда келтірілген ақпарат пен кеңестер денсаулықтың қауіпсіздігіне көмектеседі деп үміттенеміз.
Ізгі ниетпен,
Денсаулық сақтау және әл-ауқат департаменті
***
Уважаемое NU Сообщество!
Поскольку мы стремимся поддерживать здоровую и безопасную атмосферу на кампусе, крайне важно проявлять бдительность в отношении безопасности пищевых продуктов и предупреждать распространение острых кишечных инфекций (ОКИ), вызванных несоблюдением правил гигиены, хранения и приготовления пищи.
Чтобы свести к минимуму риск возникновения расстройств пищеварения и ОКИ, пожалуйста, следуйте приведенным ниже рекомендациям:
1. Мытье рук: Тщательно мойте руки с мылом перед приготовлением и приемом пищи, а также после посещения уборной. Дезинфицирующее средство для рук, содержащее не менее 60% спирта, можно использовать в качестве дополнительной меры, но оно не заменяет мытье рук.
2. Безопасное приготовление пищи: Приготовление пищи должно происходить в чистых условиях. Перед употреблением, нарезкой или приготовлением пищи промывайте фрукты и овощи в проточной воде. Используйте отдельные разделочные доски для сырого мяса и овощей, чтобы избежать перекрестного загрязнения. Готовьте мясо до полной готовности.
3. Правильное хранение продуктов: Храните скоропортящиеся продукты в холодильнике. Используйте герметичные контейнеры или пищевую пленку. Держите сырое мясо отдельно от готовых к употреблению продуктов, чтобы избежать перекрестного загрязнения. Избегайте употребления продуктов, которые просрочены или хранились ненадлежащим образом.
4. Будьте внимательны в магазинах и пунктах общественного питания: Если вы покупаете продукты или питаетесь вне дома, убедитесь, что они из надежных источников, соблюдающих стандарты безопасности пищевых продуктов. Всегда проверяйте сроки годности на упаковке продуктов. Не покупайте пищу в поврежденной упаковке, так как она может быть уже не безопасна. При выборе места для питания отдавайте предпочтение заведениям с хорошей репутацией.
5. Выработайте привычки здорового питания: Отдавайте предпочтение полезным и питательным продуктам и сведите к минимуму потребление соли, сахара, жирной и острой пищи. Исключите из своего рациона алкоголь, газированные и энергетические напитки. Пожалуйста, выделяйте в своем ежедневном расписании достаточно времени для перерывов на прием пищи, ешьте медленно и тщательно пережевывайте пищу.
6. Сообщайте при сомнениях о безопасности продуктов питания: Напоминаем, что NU и USM уделяют приоритетное внимание качеству питания на кампусе. Если после еды в столовых и кафетериях на кампусе вы начали подозревать, что у вас пищевое отравление, или же есть сомнения по поводу качества и безопасности пищи, вы можете использовать имеющиеся QR-коды для обратной связи или незамедлительно сообщить об этом USM и HSE по адресам usmcomments@nu.edu.kz и hse@nu.edu.kz, указав место, время и конкретные продукты (при возможности приложив фото).
7. Обратитесь за медицинской помощью: Если у вас или у ваших знакомых появились симптомы пищевого отравления, такие как тошнота, рвота, диарея или боли в животе, незамедлительно обратитесь за медицинской помощью:
Городская скорая помощь: 103.
Медицинская страховая компания: Свяжитесь с представителями вашей страховой компании для получения необходимой помощи (контакты были указаны в индивидуальных письмах).
Дежурный врач: Кабинет 190201, корпус D3 (19): +7 702 853 61 30 (в будни - с 20:00 до 8:00, в выходные и праздничные дни - круглосуточно).
Мы надеемся, что вышеуказанная информация и советы помогут предотвратить возможные риски для здоровья.
С уважением,
Департамент здравоохранения и благополучия